Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Pravidlá stolovania sa menia podobne ako pravidlá pravopisu. Teda veľmi ťažko a pomaly. Čím dôležitejšia udalosť je, tým „prísnejšia“ etiketa stolovania platí. Pre bežné rodinné stretnutia väčšinou siahneme po bežnom riade, pokiaľ už sa jedná o dôležitejší okamih, chceme vytvoriť patričnú atmosféru. Ako prestrieť stôl na narodeniny, na Vianoce, Veľkú noc alebo ako správne prestrieť stôl na obed s obchodným partnerom? Základným pravidlom je uprataný priestor, kam podľa danej udalosti naaranžujete všetko potrebné. Popri tematickej dekorácii budete potrebovať obrus, prestieranie, súpravu riadu (hlboký tanier, tanier na hlavný chod, dezertný tanier, tanierik na kosti), príbory, ale aj poháre na vodu, víno či pivo a tiež obrúsky a hrnčeky na kávu či čaj.
Popri perfektne pripravenej tabuli treba tiež pomyslieť na „drobnosť“ ako je zasadací poriadok. Vedzte, že si tým ušetríte veľa nervov a dohadov. Základným pravidlom je striedať mužov a ženy. Významní hostia sedia čo najbližšie k hostiteľom. Zapojte aj trochu empatie a hostí, ktorí sa tak celkom nemusia neusadzujte blízko seba (ani naproti). Platí aj v prípade adolescentov. Hostitelia sedia buď v čele stola oproti sebe alebo vedľa seba v strede dlhšej strany. Dôležitejší hostia sedia chrbtom k stene, s výhľadom do miestnosti, prípadne aby sa pozerali k vstupným dverám. Ide o navodenie pocitu bezpečia. Ženy by nemali sedieť na okraji stola. Nebojte sa prichystať menovky.
Najdramatickejším článkom domácnosti bývajú deti, ktoré majú tendenciu sedieť vedľa všetkých. Mladšie deti je však vhodné umiestniť vedľa mamičiek, ktoré majú prirodzenú výbavu na to, aby ich zvládli. Včas zaistite dostatočné množstvo detských jedálenských stoličiek, prípadne podsedákov. Variantom pre priateľov je siahnuť po detskom stolíku, kde deti budú samostatne. Hodí sa pre deti od cca 4 rokov, ktoré už majú návyky zo škôlky. Nebojte sa nerozbitného plastového riadu.
Na navodenie „luxusnej“ atmosféry sa hodí biely obrus. Pôsobí čisto, vznešene a podčiarkne ďalšie prvky. Mal by vždy presahovať okraje stola minimálne o 20 cm. Alternatívou je tzv. napron (látkový pruh uprostred stola), to keď je váš stôl naozaj unikát a vy mu chcete dať možnosť vyniknúť. Každý hosť má svoje prestieranie. Čím nápaditejší máte jedálenský servis, tým by mal byť obrus/prestieranie opticky minimalistickejšie. Ide o vizuálnu podporu, nie boj o pozornosť.
Veľkou témou je spôsob servírovania. Budú si hostia „nakladať“ jedlo z pripravených nádob alebo budete jedlo servírovať? Podľa toho treba pripraviť aj slávnostnú tabuľu. Pokiaľ si hostia jedlo budú naberať, pripravte odkladacie plochy, kam sa misy dajú potom, čo majú všetci „naložené“. Súčasťou jedlej časti (a tiež možno využiť ako dekoráciu) môžu byť v strede stola napríklad olivy, nakrájaný syr, paradajky, oriešky či pražené semienka, hrozno a ďalšia nakrájaná zelenina. Je možné sem umiestniť aj pečivo.
Pokiaľ jedlo servírujete, mal by byť súčasťou prestierania tzv. podkladový tanier, ktorý zostáva na stole. Naň potom dávate taniere s jednotlivými chodmi. Pre každý chod čistý tanier. Bežne sa v domácnostiach podkladový tanier nahrádza prestieraním. Pokiaľ nehostíte „princeznú“, potom obvykle stačia pre každého dva taniere (polievkový a na hlavné jedlo) a potom priniesť dezertné tanieriky zvlášť.
Príbory sa vedľa tanierov umiestňujú tak, že logicky odoberáte najprv tie vonkajšie. Vpravo teda leží lyžica na polievku a nôž/nože (ryba, steak, omáčka…), vľavo vidlička/y. Dezertnú lyžičku/vidličku umiestnite nad taniere. V prípade podávania ryby alebo jedla s „odpadom“ by ste mali hosťovi poskytnúť aj tzv. klubový tanier, kam kosti umiestňuje. Na začiatku tam býva pripravený obrúsok.
A ako správne prestrieť stôl, resp. kam umiestniť poháre? Najbližšie by mal byť ten, ktorý použijete prvý (prípitok), prípadne ten, ktorý sa hodí pre vybraný nápoj. Ostatné odoberte. Na stole môžete mať už pripravené karafy s vodou. Kávu servírujete po jedle. Skúste využiť netradičné dvojstenné hrnčeky zo skla.
Na vytvorenie požadovanej atmosféry obvykle využívame dekorácie. Väčšina príležitostí sa opakuje, preto ich odporúčame nevyhadzovať.
Vianočné dekorácie: adventný veniec, vianočná hviezda, listy cezmíny, prestieranie s témou Vianoc, obrúsky s vianočnou tematikou, naaranžované vetvy ihličnanov, pozlátené / postriebrené alebo prírodné šišky rôznych druhov ihličnanov… Farebne sa hodí červená, zelená, zlatá. Skúsiť môžete aj medené dekorácie, vrátane príborov. Nebojte sa ani slamových dekorácií alebo jemných svetielok, napríklad umiestnených vo fľaši alebo váze. Ak nemáte malé deti, hodia sa aj sviečky (a to nielen tie na adventnom venci).
Veľkonočné dekorácie: Veľká noc je o jari, teda o prebúdzaní prírody. Hodia sa jarné kvety všetkého druhu, tulipány, snežienky, zlatý dážď, bahniatka… Pretože jar je tiež o plodení, nemali by chýbať symboly vajec, mláďat (zajačikovia, kuriatka…). Motív je možné opakovať nielen na prestieraní, ale aj na obrúskoch.
Narodeniny: Narodeninový stôl pre mladšie deti sa obvykle zdobí do určitej farby, prípadne do živej farebnosti. Hodia sa konfety, nafukovacie balóniky, farebné taniere aj obrúsky. Uprostred stola môžete mať pripravený podnos na tortu. Ako prestrieť stôl na narodeniny, ktoré sú životnými jubileami? Prestieranie môžete pojať aj formou „švédskych stolov“. Medzi jednotlivé pochutiny môžete umiestniť napríklad fotografie oslávenca z rôznych etáp jeho života.