Rozpálenie grilu na drevené uhlie môže byť jednoduché. Teda, ak viete ako na to. Máme pre vás osvedčené spôsoby, ako rozpáliť gril na drevené uhlie rýchlo, bezpečne a efektívne!
Drevené uhlie patrí k najobľúbenejším palivám na grilovanie. Dodáva pokrmom jedinečnú arómu, ktorú žiadny elektrický gril nenahradí. Aby ale všetko fungovalo, ako má, je potrebné vedieť, ako rozpáliť gril na drevené uhlie správne. Nejde len o hodenie niekoľkých uhlíkov do grilu - kľúčová je technika zapálenia, výber správneho paliva aj načasovanie. V tomto článku vám ukážeme rôzne spôsoby, ako zapáliť gril na drevené uhlie, poradíme s výberom vhodných pomôcok a pridáme aj praktické tipy na pohodové grilovanie bez stresu. Pretože keď gril horí, ako má, všetko ostatné už ide ľahko.
Rozpálenie grilu s komínovým štartérom
Najrýchlejšia a najefektívnejšia cesta je použitie komínového štartéra. Ide o kovový valec s otvormi, ktorý rýchlo a rovnomerne rozpáli uhlie.
Ako komínový štartér funguje?
Do spodnej časti vložíte podpaľovač a naplníte hornú časť uhlím. Zapálite podpaľovač a necháte uhlie rozhorieť. Celý proces trvá približne 15–20 minút. Akonáhle uhlie získa šedobiely povrch, môžete ho opatrne vysypať na palivový rošt grilu.
Ako rozpáliť gril pomocou podpaľovačov?
Pokiaľ nemáte k dispozícii komínový štartér, môžete využiť rôzne podpaľovače:
Prírodné podpaľovače z drevitej vlny alebo pilín napustených voskom – sú ekologické a nezanechávajú nepríjemný zápach.
Tuhé podpaľovače – ľahko sa používajú, ale vyberajte varianty bez chemických prísad, aby neovplyvnili chuť jedla.
DIY podpaľovače – môže to byť pokrčený papier napustený kuchynským olejom alebo kartón na vajcia s uhlím. Tieto metódy sú jednoduché a využívajú bežne dostupné materiály.
Tekuté podpaľovače – sú pomerne obľúbené, pretože zapália aj navlhnuté brikety. Nevýhodou je ale ich chemické zloženie a typický zápach, ktorý môže ovplyvniť chuť aj vôňu grilovaného jedla.
Tip SANITINO: Na komfortné grilovanie odporúčame investovať do komínového štartéra. Bez chémie, rýchlo a efektívne rozpálite uhlie za 15 minút.
Rozpálenie brikiet a dreveného uhlia bez pomôcok
Pokiaľ nemáte k dispozícii komínový štartér ani žiadne podpaľovače, môžete rozdeliť oheň klasickým spôsobom:
V grile vytvorte malú kôpku z drevených triesok a papiera.
Zapáľte kôpku a nechajte ju horieť, kým sa nevytvoria žeravé uhlíky.
Postupne pridávajte drevené uhlie, aby sa rozpálilo.
Pozor – táto metóda vyžaduje trpezlivosť a starostlivé sledovanie ohňa, aby nedošlo k uduseniu plameňa!
Aké palivo zvoliť a prečo záleží na jeho kvalite?
Výber paliva výrazne ovplyvní celý zážitok z grilovania. Na trhu nájdete:
Klasické drevené uhlie
Rýchlo sa rozhorí, ľahko sa zapaľuje, ale vydrží kratšiu dobu. Preto je ideálny na krátke grilovanie (zelenina, ryby, tenké plátky mäsa).
Brikety
Sú veľmi obľúbené, pretože vydržia dlho horieť a udržujú stálu teplotu. Sú vhodné na dlhšie grilovanie (rebrá, steaky alebo veľké kusy mäsa).
Prémiové uhlie z tvrdého dreva
Pokiaľ patríte medzi vášnivých grilmastrov, odporúčame prémiové uhlie z tvrdého dreva. Je známe svojou vysokou výhrevnosťou, minimálnym množstvom popola a dlhou dobou žiary.
Ako rozpáliť gril na drevené uhlie: tipy na úspešné grilovanie
Správny spôsob rozpálenia záhradného grilu nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje celé grilovanie! Dôležité je tiež:
Správny výber paliva – na krátke grilovanie zvoľte drevené uhlie, ktoré sa rýchlo rozpáli, ale nehorí tak dlho. Pre dlhšie grilovanie sú vhodnejšie brikety, ktoré horia dlhšie a rovnomernejšie, ale trvá dlhšiu dobu, kým ich rozpálite.
Správne množstvo uhlia – množstvo uhlia závisí od dĺžky a intenzity grilovania. Na bežné grilovanie postačí vrstva uhlia pokrývajúca dno grilu.
Rozloženie uhlia – na vytvorenie rôznych teplotných zón môžete uhlie rozprestrieť nerovnomerne. Viac uhlia na jednu stranu pre vyššiu teplotu, menej na druhú pre pomalšie pečenie alebo udržanie teploty.
Kontrola teploty – správne rozpálený gril spoznáte podľa toho, že uhlíky sú pokryté šedobielym popolom. Teplotu môžete tiež odhadnúť rukou - pokiaľ ju udržíte 10-15 cm nad roštom 4-5 sekúnd, gril má ideálnu teplotu pre väčšinu pokrmov. Ale nebojte, mnoho záhradných grilov má aj zabudovaný teplomer!
Najčastejšie chyby pri zapaľovaní grilu
Príliš rýchle grilovanie – gril sa ešte nestihol rozpáliť, uhlie čaduje a mäso je plné sadzí. Ideálne je počkať, až uhlie zošedne a vytvorí horúce jadro.
Použitie nevhodného podpaľovača – benzín, lieh alebo novinový papier nie sú ideálne, pretože môžu spôsobiť nebezpečné plamene a preniesť nežiaduci pach na jedlo.
Nedostatok vzduchu – gril potrebuje dýchať. Uzavretý priestor alebo nedostatok prívodu vzduchu spôsobí, že uhlie zhasne alebo sa ani nerozhorí.
Použitie vlhkého uhlia – uhlie by malo byť suché a skladované na vzdušnom mieste. Vlhké uhlie zle horí a vytvára veľa dymu.
Ako správne rozpáliť gril na drevené uhlie – stručne a jasne
Pretože opakovanie je matka múdrosti, poďme si zhrnúť najdôležitejšie body pri grilovaní.
použite kvalitné drevené uhlie alebo brikety
využite podpaľovač alebo komínový štartér
dbajte na dostatok vzduchu – nechajte otvorené prívody vzduchu
počkajte 20–30 minút, kým uhlie zbelie – to je signál, že je gril pripravený
rozhrňte žeravé uhlie do požadovaného tvaru (priame / nepriame grilovanie)
až potom vložte rošt, chvíľu ho nechajte nahriať a potom začnite grilovať
S týmito tipmi a metódami bude vaše grilovanie na drevenom uhlí jednoduchšie a efektívnejšie. Pamätajte, že kvalitná príprava je základom úspešného grilovania. Prajeme vám mnoho chutných zážitkov!
Varenie je pre mňa radosť aj forma relaxácie. Rada skúšam nové recepty, objavujem nové kombinácie chutí a inšpirujem sa všetkým, čo sa v kulinárskom svete deje. Najviac času teda trávim v kuchyni a preto je pre mňa dôležité, aby bola nielen štýlová, ale aj praktická. Aby som si prácu spríjemnila a zjednodušila, sledujem novinky z radov kuchynských pomocníkov a rôznych vychytávok, ktoré mi umožňujú sústrediť sa o to viac na samotné varenie. Cez letnú sezónu sa potom rada o svoje kulinárske umenie podelím aj pri grile s priateľmi či rodinou.
Nie, nebudeme vás presviedčať, že brúsenie sekery je absolútne nevyhnutné, že to musíte robiť každý týždeň. Možno pracujete so sekerou už celé roky a nikdy ste ju nebrúsili - to nie je žiadna tragédia. Zvlášť keď sekeru používate len na štiepanie dreva – pri takej sekere nie je ostrie také dôležité.
Sekera je všestranné náradie, ktoré má dôležité miesto vo vašej dielni. Ak ste zálesák, tak sa s vami sekera aj niečo nacestuje. Je preto veľmi dôležité natrénovať, ako pracovať so sekerou. Pokiaľ máte dobrú sekeru a pokiaľ ju viete vziať správne do ruky, tak vás práca s ňou mimoriadne baví.
Kto vyrastal na vidieku alebo na malom meste (alebo pokojne vo veľkom meste, ale aspoň cez víkendy alebo prázdniny mieril s rodičmi na chatu alebo chalupu), ten vie, že trávnik je prirodzeným centrom detských hier. Beháte, skáčete a viete, že akýkoľvek pád dokonale utlmí hustý zelený koberec. Beriete to ako tú najsamozrejmejšiu vec na svete.