Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Rozhodli ste sa doplniť svoje kuchynské spotrebiče o odšťavovač a neviete, pre ktorý model sa rozhodnúť? Skôr ako si položíte otázku, ako si vybrať dobrý odšťavovač, musíte si položiť otázku, čo budete najčastejšie odšťavovať, t. j. aký osobný cieľ sledujete. Na začiatku je dôležité si uvedomiť, že neexistuje ideálny odšťavovač „na všetko“. Je to preto, že požiadavky na rôzne druhy ovocia sa líšia. Iný program/nastavenie bude pre tvrdé ovocie, iný pre mäkké, šťavnaté, zrnité ovocie... A nie je to len ovocie, ktoré sa odšťavuje, listy, rôzne trávy, zeler, bylinky, koreňová aj listová zelenina alebo dokonca sa produkt môže použiť na výrobu zmrzliny. Až keď budete poznať odpoveď na otázku, čo budete odšťavovať, budete vedieť, ktorý odšťavovač je pre vás najvhodnejší.
Odšťavovače sú skvelým spôsobom, ako z ovocia, zeleniny a „listov“ vyžmýkať doslova každú kvapku vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Každý výrobok má inú výťažnosť. Vo všeobecnosti platí, že čím náročnejšia je výťažnosť, tým výkonnejší odšťavovač by ste si mali vybrať. Zatiaľ čo odstredivé odšťavovače (zvyčajne sa používajú na citrusy, jablká, hrušky alebo koreňovú zeleninu) sú vhodné najmä na „bežné“ použitie, pre náročnejšieho používateľa je vhodnejší slimákový odšťavovač (nazývaný aj závitovkový), ktorý nekladie na suroviny príliš veľké nároky. Ako si vybrať správny odšťavovač? Bude to skôr slimákový alebo odstredivý?
Ak začínate, odstredivý odšťavovač je často prvou voľbou. Jeho hlavnou výhodou je rýchlosť. Jednoducho vložíte suroviny a tie sa odstredivou silou nasekajú a pretlačia cez sito. Sú vhodné na väčšinu druhov ovocia a zeleniny. Problém môže nastať pri bobuľovinách alebo ovocí s kôstkami. Tie rýchlo upchajú sito. Nie sú dostatočne účinné ani pre listovú zeleninu alebo bylinky. Z hľadiska konzistencie výsledného produktu je šťava viac „riedka“. Odporúča sa šťavu ihneď spotrebovať, inak rýchlejšie oxiduje. Je tiež hlučnejší. Z hľadiska celkovej účinnosti spotrebuje viac východiskového materiálu ako slimákový odšťavovač. Vláknitá dužina v odpadovej nádobe je vlhšia. Je to skvelá voľba pre rodiny s malými deťmi, keď si môžete rýchlo pripraviť zdravú desiatu.
Slimákové odšťavovače sú známe aj pod inými názvami: hriadeľové odšťavovače, závitovkové odšťavovače. Všetky názvy vychádzajú z ich systému spracovania surovín. V jeho tele sa totiž nachádza závit/hriadeľ, ktorý pripomína tvar ulity slimáka. Je teda jasné, že sa líši od odstredivého typu. Proces spracovania je preto pomalší, tichší a sofistikovanejší. Vlákna drvia plody, ako aj listy alebo semená a tlakom z nich vytláčajú šťavu. Najlepší slimákový odšťavovač má výťažnosť minimálne o polovicu nižšiu ako odstredivý odšťavovač. Aj keď sú teda počiatočné náklady na kúpu vyššie, výťažnosť ich rýchlo vráti.
Slimákový odšťavovač nájdete v dvoch variantoch: horizontálny a vertikálny. Závisí to od umiestnenia závitov. Vertikálne sú navrhnuté „na výšku“, ľahko si poradia so všetkými typmi usadenín. Niekedy majú tendenciu rýchlejšie sa upchať. Horizontálne odšťavovače sú nižšie a dlhšie a nie vždy si poradia s bobuľovitým alebo kôstkovým ovocím. S ostatným si poradia v pohode. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek, vedzte, že tento typ odšťavovača sa hodí, ak robíte šťavy často. Hoci ich výroba trvá o niečo dlhšie, sú hustejšie, bez vrchnej peny a neoxidujú tak rýchlo (takže vydržia podstatne dlhšie).
Dobrou správou pre šetrné duše je, že odšťavovaním sa proces nekončí. S „odpadovou“ dužinou môžete tiež pracovať. Najčastejšie sa používa ako prísada pri výrobe koláčov, báboviek alebo dokonca sušienok. Zeleninové „zvyšky“ sa dajú ľahko použiť napríklad na zeleninové palacinky alebo ako základ do polievok a omáčok. Nebojte sa ich primiešať do šalátov.
Aký odšťavovač si vybrať? Keď viete, aký typ surovín budete najčastejšie spracovávať, môžete sa zamerať na technické parametre. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší výkon, tým lepšie/účinnejšie sa suroviny odšťavia. Odstredivý odšťavovač, ktorý sem-tam vytiahnete zo skrine, si vystačí s príkonom do 700 W. Tvrdšie a vláknité ovocie by ste mali vložiť do prístroja s príkonom aspoň 800 W. Pozrite sa aj na rýchlosti - tu sú zvyčajne 2-3. Skrutkové odšťavovače pracujú s príkonom 150-250 W.
Ďalšie premenné, na ktoré sa treba zamerať, sú kapacita nádoby na šťavu a odpad, ako aj optimálny priemer plniaceho otvoru. Aký je v tomto prípade najlepší odšťavovač? V prípade nádoby ide o to, „koľko“ nápojov budete najčastejšie pripravovať počas jedného odšťavovania. Na jeden/dva poháre postačí kapacita do 1 litra. Dôležitý je však priemer plniaceho otvoru. Čím menší priemer, tým viac prípravy pred odšťavovaním. Väčší otvor zvyčajne znamená vyšší výkon odšťavovača. Priemerné jablko sa zmestí do priemeru 7,5-8,5 cm.