Preskočiť na hlavný obsah

Rýchlovarná kanvica je doslova magnetom na vodný kameň. Na rozdiel od kávovaru jej však nevenujeme až toľko pozornosti, koľko by si zaslúžila. Pritom jej vďačíme za prípravu výborných nápojov, ale aj si s jej pomocou urýchľujeme varenie. Takže, ako vyčistiť varnú kanvicu od vodného kameňa a nečistôt?

Prečo je vodný kameň problém

Vodný kameň prirodzene vzniká tam, kde povrchy prichádzajú do kontaktu s vodou. Po vyschnutí kvapiek zostáva na povrchu belavý povlak, ktorý môže byť miestami žltkastý až hnedý. Za jeho vznik sú zodpovedné najmä vápenaté a horečnaté soli. Čím dlhšie necháme tieto vrstvy na povrchu vznikať, tým pevnejšie budú. Časom môžu pripomínať skutočný kameň (a dokonca sa tak zatvrdnuto aj správať). Čím viac solí voda obsahuje, tým je voda tvrdšia a tým väčšie riziko usadenín vzniká. Pozor, nejde „len“ o vodu, ale aj o paru.

Nevýhody vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici

480_F_1215764000_hkwk6TLBkgcv7NRZGrRRhSrPBUsNX1VB.jpg
  • Vodný kameň negatívne ovplyvňuje ako chuť, tak vôňu samotnej vody, ale aj nápojov a potravín z nej pripravených.
  • V niektorých prípadoch sa môže vodný kameň „odlúpnuť“ a dostať do potravy/nápoja.
  • Hrozí poškodenie vnútorných povrchov rýchlovarnej kanvice a tá môže začať napr. pretekať alebo nesedí správne na vykurovacom telese.
  • Vodný kameň predlžuje čas ohrievania = vyššie náklady, zníženie efektivity.
  • Vodný kameň môže spôsobiť prehriatie a následné poškodenie vykurovacej časti, prípadne skratovať elektrické rozvody v byte.
  • Súvislá plocha je skvelou živnou pôdou pre nežiaduce mikroorganizmy.

Ako vyčistiť varnú kanvicu od vodného kameňa?

shutterstock_2419166589.jpg

Spôsobov, ako sa s problémom vodného kameňa vysporiadať, je mnoho. Niektoré sú intenzívne, iné skôr udržiavacie. Je dobré „neuviaznuť“ v jednom smere. Aké varianty teda existujú?

  • špeciálny odvápňovač
  • čistenie octom
  • čistenie jedlou sódou
  • čistenie kyselinou citrónovou
  • čistenie kolovým nápojom

Stavte na profesionálnu starostlivosť

Pokiaľ máte doma tvrdú vodu, potom nemusia prírodné čistidlá vždy stačiť a je potrebné pristúpiť k profesionálnemu odvápňovaču. Výhodou týchto prípravkov je, že ich možno použiť aj pre ostatné malé spotrebiče, ktoré sú pod tlakom vodného kameňa – kávovar, "pressovač", parná rúra… Aplikácia je veľmi jednoduchá. Stačí nasledovať inštrukcie pre daný prípravok. Obvykle zmiešate odmerku prípravku (buď viečko alebo sú rysky priamo na prípravku) s určitým množstvom vody a vlejete do rýchlovarnej kanvice. Väčšinou potom túto zmes „uvaríte“. Nezabudnite potom uvariť jednu dávku čistej vody a následne vnútro aj vypláchnuť.

Ako vyčistiť varnú kanvicu octom

Najbežnejšou formou čistenia, zbavovania sa vodného kameňa, je použitie octu. Pri otázke, ako vyčistiť kanvicu, teda môže byť vašou prvou voľbou. Obzvlášť, ak sa jedná o naozaj odolné usadeniny. Používa sa klasický kvasný ocot (8%). Jeho výhodou je nízka cena a efektivita. Okrem vodného kameňa vás zbaví aj nečistôt a zároveň povrchy dezinfikuje. Dajte si však pozor, nie všetky povrchy sú na túto „silu“ pripravené!

Postup, ako vyčistiť varnú kanvicu octom.

Roztok v pomere 1:1 (voda: ocot) vlejte do kanvice a nechajte variť. Potom kanvicu odstavte a nechajte pôsobiť ešte minimálne 15 minút. Vylejte obsah a povrchy ošetrite hubkou. Potom kanvicu vypláchnite a prevarte čistou vodou, ktorú vylejete.

Ako vyčistiť kanvicu alternatívne?

shutterstock_2424219965.jpg

Jedlá sóda: Rozpustite lyžičku jedlej sódy v 3 lyžiciach vody a zmes dajte do kanvice. Nechajte pôsobiť cez noc. Ráno kanva dolejte vodou a dajte variť.

Kyselina citrónová: Podľa veľkosti kanvice 1–2 lyžičky kyseliny citrónovej vsypte do vody a uvarte. Potom nechajte približne hodinu pôsobiť. Niekto nahrádza kyselinu citrónovú citrónmi, avšak nie vždy je v nich dostatočné množstvo účinných látok.

Kolové nápoje: Vlejte do kanvice 1:1 kolového nápoja a vody. Potom priveďte zmes do varu a následne nechajte cca 30 minút pôsobiť. Prípadne kefkou dočistite.

POZOR: Pred ďalším použitím vždy prevarte jednu dávku čistej vody a potom kanvicu ešte vypláchnite.

Prevencia a zase prevencia

Aby ste nemuseli riešiť (často) otázku, ako vyčistiť varnú kanvicu od vodného kameňa, dodržujte pár preventívnych krokov.

  • Po uvarení nápoja nenechávajte v kanvici vodu. Minimálne v okamihu, keď opúšťate kuchyňu (alebo domov) by ste mali vodu z kanvice vyliať.
  • Používajte filtrovanú vodu (napríklad filtračné kanvice alebo filtre priamo na vodovodnú batériu/rad).
  • Starajte sa o kanvicu pravidelne. Utierajte vonkajšie povrchy (aj tu sa môže usadiť vodný kameň a znepríjemniť vám život) a pravidelne ju odvápňujte.
Markéta Palatin

Písanie článkov je pre mňa nielen povolaním, ale aj zábavou. A pretože nezostávam len u slov a myšlienok, môžem vo svojich textoch uplatniť pestré životné skúsenosti. Pružný prístup k zmenám mi navyše umožňuje objavovať nové možnosti a kombinácie, a to aj v situáciách, v ktorých nie sú na prvý pohľad zrejmé. 

Súvisiace produkty

Podobné články

hore