Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Vodný kameň prirodzene vzniká tam, kde povrchy prichádzajú do kontaktu s vodou. Po vyschnutí kvapiek zostáva na povrchu belavý povlak, ktorý môže byť miestami žltkastý až hnedý. Za jeho vznik sú zodpovedné najmä vápenaté a horečnaté soli. Čím dlhšie necháme tieto vrstvy na povrchu vznikať, tým pevnejšie budú. Časom môžu pripomínať skutočný kameň (a dokonca sa tak zatvrdnuto aj správať). Čím viac solí voda obsahuje, tým je voda tvrdšia a tým väčšie riziko usadenín vzniká. Pozor, nejde „len“ o vodu, ale aj o paru.
Spôsobov, ako sa s problémom vodného kameňa vysporiadať, je mnoho. Niektoré sú intenzívne, iné skôr udržiavacie. Je dobré „neuviaznuť“ v jednom smere. Aké varianty teda existujú?
Pokiaľ máte doma tvrdú vodu, potom nemusia prírodné čistidlá vždy stačiť a je potrebné pristúpiť k profesionálnemu odvápňovaču. Výhodou týchto prípravkov je, že ich možno použiť aj pre ostatné malé spotrebiče, ktoré sú pod tlakom vodného kameňa – kávovar, "pressovač", parná rúra… Aplikácia je veľmi jednoduchá. Stačí nasledovať inštrukcie pre daný prípravok. Obvykle zmiešate odmerku prípravku (buď viečko alebo sú rysky priamo na prípravku) s určitým množstvom vody a vlejete do rýchlovarnej kanvice. Väčšinou potom túto zmes „uvaríte“. Nezabudnite potom uvariť jednu dávku čistej vody a následne vnútro aj vypláchnuť.
Najbežnejšou formou čistenia, zbavovania sa vodného kameňa, je použitie octu. Pri otázke, ako vyčistiť kanvicu, teda môže byť vašou prvou voľbou. Obzvlášť, ak sa jedná o naozaj odolné usadeniny. Používa sa klasický kvasný ocot (8%). Jeho výhodou je nízka cena a efektivita. Okrem vodného kameňa vás zbaví aj nečistôt a zároveň povrchy dezinfikuje. Dajte si však pozor, nie všetky povrchy sú na túto „silu“ pripravené!
Roztok v pomere 1:1 (voda: ocot) vlejte do kanvice a nechajte variť. Potom kanvicu odstavte a nechajte pôsobiť ešte minimálne 15 minút. Vylejte obsah a povrchy ošetrite hubkou. Potom kanvicu vypláchnite a prevarte čistou vodou, ktorú vylejete.
Jedlá sóda: Rozpustite lyžičku jedlej sódy v 3 lyžiciach vody a zmes dajte do kanvice. Nechajte pôsobiť cez noc. Ráno kanva dolejte vodou a dajte variť.
Kyselina citrónová: Podľa veľkosti kanvice 1–2 lyžičky kyseliny citrónovej vsypte do vody a uvarte. Potom nechajte približne hodinu pôsobiť. Niekto nahrádza kyselinu citrónovú citrónmi, avšak nie vždy je v nich dostatočné množstvo účinných látok.
Kolové nápoje: Vlejte do kanvice 1:1 kolového nápoja a vody. Potom priveďte zmes do varu a následne nechajte cca 30 minút pôsobiť. Prípadne kefkou dočistite.
POZOR: Pred ďalším použitím vždy prevarte jednu dávku čistej vody a potom kanvicu ešte vypláchnite.
Aby ste nemuseli riešiť (často) otázku, ako vyčistiť varnú kanvicu od vodného kameňa, dodržujte pár preventívnych krokov.