Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Ako rôzne chute a potraviny skombinovať tak, aby poskytli maximálny prínos nášmu telu, ale aj chuťovým bunkám? Kedy jesť, kedy odpočívať a aký pohyb je pre nás vhodný? To sú všetko otázky, ktoré by ste si mali klásť, pokiaľ chcete svoju myseľ, telo aj psychiku udržiavať v dobrej kondícii. So zdravým životným štýlom súvisí aj objavovanie nových prístupov k pohybu, relaxácii a samozrejme k strave. A jedným z nich je aj príprava smoothie. S tým môžu pomôcť špeciálne mixéry. Ako vybrať smoothie mixer?
Smoothie stojí na pomedzí jedla a nápoja. Jeho forma je tekutejšia, ale výživové a energetické hodnoty spĺňajú parametre jedla. Preto sa nenechajte zmiasť, že po jeho vypití už nemáte hlad. Smoothie nie je „niečo na zahryznutie“, ale plnohodnotná výživa. Predpokladom samozrejme je, že (rovnako ako pri jedle) dodržíte potrebné pomery zložiek, aby ste získali potrebnú vlákninu, cukry a bielkovinu. Dobrou správou je, že mixovať možno viac-menej čokoľvek, je to viac otázkou vašich preferencií. Najčastejšie sa jedná o zmes obsahujúcu ovocie, zeleninu, bylinky, orechy, semienka… Ale tiež napríklad ovsené (a iné) vločky, strukoviny, kakaové zrná, rastlinné mlieka a „masla“, med, kávu…
Povedzme si narovinu, že veľa ľudí začína tým, že nad ďalšími kuchynskými spotrebičmi mávne rukou, a snaží sa smoothie vyrobiť v klasickom mixéri, či už ponornom tyčovom, stolnom alebo v multifunkčnom robote. Akonáhle chutím a kúzlu smoothie začne prepadať, áno, je to rýchle, chutné a výživné… začne sa prirodzene obzerať po niečom špecifickejšom. Najlepší smoothie mixér je jednoducho ten, ktorý je pre túto činnosť určený. Výsledkom je totiž hladký, správne premiešaný nápoj, ktorý je navyše pripravený rýchlo a vďaka unikátnym nádobám ho môžete aj prenášať. Smoothie mixéry bývajú skladnejšie, ľahšie a praktickejšie. Sú prispôsobené tomu, že mixujú väčšie množstvo rozličných potravín rôznej konzistencie a tvrdosti.
Výber smoothie mixéra by malo predchádzať niekoľko odpovedí, ktoré vám následnú ponuku zúžia. Na čo by ste sa mali pýtať?
Medzi základné parametre, ktoré vám pomôžu zodpovedať, ako vybrať smoothie mixér, je príkon, ktorý ovplyvňuje výkon. Zjednodušene možno povedať, že čím je výkon mixéra vyšší, tým ľahšie a spoľahlivejšie smoothie pripraví, a to aj pokiaľ sú obsahom aj tvrdšie suroviny. Vyšší výkon zabraňuje aj prehrievaniu. Pre predstavu, smoothie mixéry s výkonom 300–500 W sú určené na menej časté použitie a na mäkší druh ovocia a zeleniny (= s vyšším obsahom vody). Výkon 500-1100 W je štandardom pre bežné použitie (zvládne aj zamrznuté ovocie alebo semienka). Vyšší výkon potom zaistí bezproblémové intenzívne používanie. Poradí si so šupkami, orechmi, tvrdšími semienkami... Zvládne aj drvenie ľadu.
Ďalším dôležitým prvkom sú otáčky, tzn. ako rýchlo smoothie mixér dokáže nápoj pripraviť, teda vložený obsah rozmixovať na požadovanú konzistenciu. Príjemným štandardom je 20 000 otáčok za minútu. Najlepší mixér na smoothie býva taký, ktorý ponúka hneď niekoľko rýchlostí mixovania. Je rozdiel, či pripravujete orechové maslo, rýchle občerstvenie z „mäkkého“ ovocia či zeleniny alebo osviežujúci nápoj zo zmrznutých surovín…
Veľmi podstatnou časťou je aj materiál, z ktorého je smoothie mixér vyrobený. Materiál základne je obvykle z nerezovej ocele alebo plastu (skôr pri menej výkonných modeloch). Samotná nádoba býva sklenená, plastová alebo špeciálneho materiálu tritan. Jeho výhodou je, že nezachytáva pachy, a teda ani negatívne neovplyvňuje chuť smoothie.
Jednou z ciest je smoothie mixer s pulzným spínačom, kedy pre jeho aktiváciu musíte tlačidlo stlačiť a sústavne držať. V momente, keď ho pustíte, sa mixér vypne. Ďalšou možnosťou sú klasické tlačidlá, ktoré po nastavení hodnôt stlačíte. Súčasťou býva aj otočný regulátor otáčok. Vyšším druhom je potom ovládanie digitálne. Najlepší smoothie mixer ponúka aj rôzne mixovacie programy, niektoré si môžete nastaviť aj sami podľa individualizovaných potrieb.
Skúmajte, ako dobre sa vám budú potraviny vkladať do nádoby (niekedy býva súčasťou aj páchadlo, inokedy otvor vo viečku). Výhodou sú ergonomické madlá, ktorými nádobu pridržiavate. Zistite si teplotnú odolnosť nádoby, aby prípadne zvládla aj ľad alebo naopak teplý pokrm. Významnou hodnotou sú aj hlučnosť a bezpečnosť (ako pevne pri mixovaní stojí a či má poistku proti prehriatiu).