Preskočiť na hlavný obsah

Nečakajte na inštalatéra. S našimi radami si môžete nainštalovať sprchovú batériu svojpomocne jednoducho doma. Pozrite sa, ako na to.

Inštalácia sprchovej batérie, to je téma nášho dnešného článku. Čo sa týka inštalácie klasickej nástennej batérie, nejde o nijak náročný projekt. Sprchovú batériu môžete vymeniť vždy, keď potrebujete výrazne zmeniť tvár vašej kúpeľne, dať jej modernejší vzhľad. Nová sprchová batéria tiež spravidla prináša úsporu nákladov. Dnešné sprchové batérie majú totiž nižšiu spotrebu vody. Vďaka tomu ušetríte za vodné a stočné.

Okrem toho sa dnes pozrieme aj na montáž podomietkovej vodovodnej batérie. Tá sa riadi trochu inými pravidlami. Je zložitejšia, užívatelia sa pre ňu väčšinou rozhodujú v momente, keď sa sťahujú do nového alebo sa odhodlali na rekonštrukciu kúpeľne.

 

Oba procesy podrobíme dôkladnému rozboru

Ak nepočítame exkluzívne sprchové stĺpy, potom existujú dva základné zdroje horúcej vody pre vaše sprchovanie. Do kúpeľne môžeme kúpiť buď klasickú nástennú batériu, alebo zvolíme montáž podomietkovej batérie.

O tom, či sa klasická batéria s hadicou a ručnou sprchou hodí pre váš sprchový kút, rozhoduje niekoľko faktorov. Tým najdôležitejším je rozstup. Ide o vzdialenosť rozstupu vodovodných rúrok v stene, ktorá by mala byť zhodná s rozstupom samotnej batérie.

Ďalej by si mal zákazník všimnúť veľkosť batérie. Niektoré modely s príliš robustným telom zaberú v sprchovom kúte s menšou veľkosťou zbytočne veľa miesta. Posledným kritériom je design. Niektoré modely sú viac hranaté, iné zaoblené. Designový štýl batérie by mal byť zladený s celkovým výzorom kúpeľne. Ideálne je zaobstarať si sprchovú batériu od rovnakého výrobcu a z rovnakého radu, ako je vaňová či umývadlová batéria.

 

Čo je potrebné na inštaláciu nástennej sprchovej batérie

  • nová sprchová batéria, vybraná tak, aby jej rozstup zodpovedal rozstupu armatúrových prípojok;
  • tesnenie batérie a sitka;
  • kohútikové predlžovače (tzv. fittingy);
  • rozety (bývajú súčasťou balenia);
  • tesniaca šnúra z konope a sanitárny silikón;
  • prípojky v tvare písmena S. Tie umožňujú nastaviť rozstup oboch stenových prípojov na výšku aj na šírku. Inými slovami, s ich pomocou je možné doladiť drobné nerovnosti a nepresnosti pri inštalácii batérie na stenu;
  • montážne otvorené kľúče 22 mm a 32 mm alebo francúzsky kľúč;
  • meter;
  • vodováha;
  • PTFE páska;
  • silikón.

GROHE         GROHE

Postup montáže nástennej sprchovej batérie

Postup sme rozdelili na dve fázy - príprava a samotná montáž. Dôležité sú obe, takže žiadny krok nevynechajte.


Príprava

Predtým, než začnete so samotnou montážou, prepláchnite vodovodnú sieť, čím ju zbavíte nečistôt, ktoré by mohli poškodiť novú batériu.

  1. Uzavrite hlavný prívod vody!
  2. Priskrutkujete prípojky do vodovodného zariadenia tak, aby vyčnievali o približne 42 mm.
  3. Utiahnite rozety, aby doliehali k stene. Skontrolujte, či sú od seba vzdialené na dĺžku rozstupu. Vodováhou skorigujte ich horizontálnu polohu. V prípade potreby upravte.
  4. Nasaďte na prípojky batériu a pevne utiahnite matice. Tie sa nesmú dotýkať roziet.
  5. Ak je to potrebné, upravte polohu batérie a overte, či je batéria vo vodorovnej polohe. Ak je to v poriadku, batériu demontujte.


Montáž nástěnnej sprchovej batérie

  1. Poznačte si vzdialenosť medzi koncami prípojok a stenou.
  2. Oblepte vnútorné koncovky prípojok pomocou PTFE pásky a vložte ich do vodovodného zariadenia. Utiahnite koncovky pomocou 22 mm otvoreného kľúča. Pomocou metra si overte dodržanie správneho rozstupu. Skontrolujte tiež, že sú obe prípojky priskrutkované rovnako hlboko podľa predchádzajúceho merania. Potom skontrolujte ich vyrovnanie pomocou vodováhy.
  3. Priestor medzi stenou a prípojkami natrite vrstvou silikónu.
  4. Na prípojky naskrutkujte príslušné rozety.
  5. Odstráňte z otvorov na batérii červenú a modrú krytku, ak ich batéria má. Uistite sa o správnom umiestnení sitiek - zaoblená strana musí smerovať dovnútra.
  6. Nasaďte batériu na prípojky a utiahnite matice pomocou 32 mm otvoreného kľúča.
  7. Pomocou vodováhy si overte, či je batéria vyrovnaná. V prípade potreby skorigujte.
  8. Otvorte prívod vody a skontrolujte, či nedochádza k úniku vody.


Pripojenie hadice a sprchovej hlavice

Ak kupujete sprchovú batériu v sete s hadicou a sprchovou hlavicou, určite vás bude zaujímať, ako toto príslušenstvo pripojiť k inštalovanej sprchovej batérii.

  1. Skontrolujte, či je tesnenie v hadici v správnej polohe a potom utiahnite koncovku hadice na otvore v batérii.
  2. Overte, či batéria a sprchová hlavica fungujú správne.

 

Montáž podomietkovej vodovodnej batérie

Montáž podomietkovej vodovodnej batérie prebieha podľa trochu iných pravidiel. Skoro všetko je ukryté pod stenou, logicky je teda nutné na inštaláciu stenu „otvoriť“. Montáž podomietkovej batérie sa väčšinou vykonáva v novostavbách alebo pri renovácii. A menej skúsení domáci majstri by si na ňu mali zavolať na pomoc odborníka.

Napriek tomu sa podomietková batéria oplatí. Okrem úspory miesta patrí k jej výhodám jednoduchá údržba. Jediné, čo na tejto batérii musíte čistiť, je jej kryt a páka.

Podomietková batéria sa väčšinou skladá z dvoch častí, pričom spodná slúži ako akási základňa, napojená na rozvody. Je prepojená s hornou časťou, ktorá ako jediná vyčnieva nad povrch. Hornú časť tvoria výhradne ovládacie prvky.

Čo sa týka inštalácie, uvádzame návod iba v hrubých bodoch. Proces montáže je pre každý model trochu odlišný. Každý zákazník by mal postupovať podľa návodu, ktorý poskytuje výrobca k vybranému modelu batérie.

GROHE            GROHE


Postup montáže podomietkovej sprchovej batérie

1. Uzavrite prívod vody a nechajte z potrubia vytiecť niekoľko litrov vody.

2. Telo batérie stále s plastovým ochranným krytom vložte do otvoru v stene s rozmermi cca 100 x 150 mm. Hĺbka by mala byť cca 60 mm. Uistite sa, že je batéria správne orientovaná - prepínač je hore, kartuša dole.

3. Nájdite pre telo batérie také miesto,  aby ste naň mohli naskrutkovať prívody teplej a studenej vody a vývody k hlavovej a ručnej sprche.

4. Ak všetko sedí, nasledujú murárske a obkladačské práce. Telo batérie sa dôkladne ukryje v stene. Vnútorná časť tela batérie musí byť počas hrubých stavebných prác chránená pred nečistotami. Vymurovanie a montáž musia prebiehať tak, aby bolo možné nasadiť hornú časť podomietkovej batérie.

Súvisiace produkty

48,07 € s DPH
Skladom 73 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
326,52 € s DPH
Skladom 5 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
akcie
52,00 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
209,58 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
80,21 € s DPH
Skladom 16 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
103,49 € s DPH
Skladom 6 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
236,92 € s DPH
Skladom 28 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
314,16 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
153,00 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
hore