Preskočiť na hlavný obsah

Zaujal vás sprchový kút na dlažbu a premýšľate o inštalácii odtokového žľabu? Pozrite sa na naše tipy, na čo si dať pozor.

 

Sprchový kút so správne inštalovaným odtokovým žľabom vyzerá ako tá najjednoduchšia vec na svete. Tento priestor sa javí byť oveľa elegantnejší, príjemnejší na pobyt, ako keď je použitá dnes už prekonaná sprchová vanička. Lenže perfektne pôsobiaci celok vzniká dokonalou súhrou samotného sprchového kúta, keramickej dlažby a pochopiteľne aj odtokového žľabu. Tieto tri prvky spolu musia dokonale ladiť. Ďalej je potrebná kvalitná remeselná práca.

Montáž sprchového žľabu nie je ničím, čo by vás malo fyzicky vyčerpať. Je ale nutné byť maximálne presný a všetky kroky dobre zvládnuť. V dnešnom článku si povieme, na čo si dať pozor pri inštalácii odtokového žľabu.

Kedy sa rozhodnúť pre montáž podlahového vpustu, čiže pre sprchový žliabok? Prakticky kedykoľvek, ak je na mieste vhodná podlahová konštrukcia. Odtokový žľab vyžaduje minimálnu stavebnú výšku. Namieste je odborné posúdenie zo strany experta na kúpeľne, v prípade rekonštrukcie staršieho domu aj statika.

Keď sú ale podmienky na inštaláciu odtokového žľabu priaznivé, nie je dôvod mu nedať pred sprchovou vaničkou prednosť. Odtokový žľab prináša čistý a zladený vzhľad kúpeľne. Sprchový kút je lepšie integrovaný do interiéru. Kúpeľňa je dokonca opticky väčšia, pretože podlaha sprchy zostáva voľná.

Vanička je na rozdiel od toho celkom nevzhľadná a čím dlhšie sa používa, tým vyzerá horšie. Hoci aj v kategórii sprchových vaničiek zaznamenávame pokrok a moderné modely z liateho mramoru alebo akrylátu už pôsobia v sprchovom kúte oveľa príjemnejšie, stále sa vaničky nemôžu porovnávať s odtokovými žľabmi.

odtokový žlab            odtokový žlab

 

Podľa čoho zvoliť správny odtokový žľab?

 

  • Kapacita prietoku – musí byť v súlade so sprchovou batériou. Pri nákupe sprchovej batérie vás predajca informuje, aké je prietokové množstvo batérie. Žliabok by teda nemal mať výrazne nižšiu kapacitu, pretože potom nepojme toľko vody a hrozí potopa.
  • Frekvencia použitia – keď zariaďujete sprchu na chalupu alebo do kúpeľne pre hostí, zvoľte podlahový vpust so suchým alebo kombinovaným zápachovým uzáverom. Tiež je nutné vziať do úvahy špecifiká daného miesta. Napríklad pre verejné bazény sa musí zvoliť žľab z chemickej ocele, ktorý je odolný voči agresívnemu chlóru.
  • Estetika – niekde lepšie vyzerá žliabok z nehrdzavejúcej ocele s mriežkou hore, inde dobre vynikne druhý typ – žliabok ukrytý, ktorý po vyplnení dlažbou splynie s podlahou v sprchovom kúte.
  • Umiestnenie – na výber sú žľaby na umiestnenie uprostred miestnosti a tiež žľaby k stene.
  • Typ sifónu – nekvalitný vaničkový sifón nie je možné kombinovať so žľabom z nehrdzavejúcej ocele. Nenájdete potom spôsob, ako spojiť sifón so zápachovým uzáverom.

 

hansgrohe RAINDRAIN

 

Aké sú ideálne východiskové podmienky na montáž odtokového žľabu?

V sprchovom kúte musí byť dostatočne vysoká prahová lišta (aspoň 10 milimetrov). Podlahu je potrebné dobre vyspádovať. Spádovaniu je v našom radcovi venovaný samostatný bod. Ďalej je vhodné, aby odpadové potrubie malo minimálny priemer 50 mm a aby dĺžka potrubia od zápachového uzáveru k vertikálnej odpadovej rúrke kanalizácie bola čo najkratšia.

Počítajte s tým, že pri inštalácii žľabu musíte dobre odhadnúť vrstvy betónu, hydroizolácie, správne lepenie dlažby a tak ďalej. Vo všetkom vám vyjde v ústrety návod na výrobku. Výška okraja žľabu musí byť identická s hrúbkou dlažby, na ktorú bolo použité lepidlo a hydroizolácia. Ak si nie ste istí, že môžete dosiahnuť precízny výsledok, zverte túto úlohu predsa len radšej odborníkovi.

montáž odtokového žlabu

 

Spádovanie

Pri spádovaní sa prejavia výhody odtokového žliabku k stene – podlaha sa spáduje iba jedným smerom, čo podstatne uľahčuje prácu. V prípade, že ste zvolili odtokový žliabok do priestoru, musíte spádovať podlahu všetkými smermi k stredu. Pre niektorých užívateľov je toto riešenie ale esteticky zaujímavejšie.

Spádovanie je nutným krokom – na ploche v absolútnej rovine sa voda rozlieva do všetkých strán, aj pri spáde cca 0,5 % nie je dosiahnuté dostatočne rýchle prúdenie a hrozí tak riziko zanášania. Ideálny spád je teda cca 2 %.

Keď v rámci spádovania pokladáte dlažbu, lepšie sa vám pracuje s dlaždicami menšieho formátu. S veľkými dlaždicami sa v tomto kroku manipuluje pomerne ťažko, vzhľadom na to, že v sprchovom kúte býva pomerne málo priestoru. Šikovní profíci si ale vedia poradiť aj s touto výzvou.

 

Ako postupovať pri inštalácii odtokového žľabu

  1. Podľa typu žľabu pripravte priehlbinu v podlahe. Väčšina žľabov bude vyžadovať hĺbku cca 10 – 15 centimetrov.
  2. Zmerajte hĺbku priehlbiny a uistite sa, že je na všetkých miestach rovnaká.
  3. Žliabok postavte na svoje miesto a vodováhou opäť skontrolujte, že je žľab v rovine.
  4. Naznačte si otvory na osadenie rozperiek (hmoždiniek). Tie následne vyvŕtajte. Diery povysávajte vysávačom a umiestnite tam rozperky (hmoždinky).
  5. Naposledy overte vodováhou, že je žľab v rovine. Prípadne ho zarovnajte.
  6. Pripravte si napojenie na odpad. Redukciou skorigujte rôzne rozmery rúrok. Príliš dlhé rúrky skracujte pílkou na železo. Reznú hranu môžete obrúsiť polguľatým pilníkom. Je nutné, aby ste mohli dokonale spojiť všetky jednotlivé rúrky a aby tieto boli tesné.
  7. Vykonajte kontrolu vodou. Nalejte do žľabu pár decilitrov a zistite, či v jednotlivých spojoch nepresakuje voda. Tieto drobné nedostatky ešte v tejto fáze môžete ľahko opraviť, neskôr už by to bolo príliš prácne a aj nákladné.
  8. Po dokončení a zatuhnutí vyrovnávacích vrstiev a izolácií pripojte žľab na vrstvu izolácií. Použite na to samolepiace pásy. Tie sú pri mnohých odtokových žľaboch súčasťou balenia.
  9. Položte dlažbu tak, aby bola zarovnaná s okrajom žľabu. Škáru medzi dlažbou a žľabom zaplňte pružným tmelom.

 

Je pre vás jednoduchšia inštalácia pomocou videa? Pozrite sa na inštaláciu sprchového žľabu podľa značky RAVAK.

hore