Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Skôr než sa obdobia Vianoc chopila kresťanská tradícia, bol na našom území dôležitým okamihom slnovrat. V pohanských časoch ľudia k najtemnejšiemu okamihu roka pristupovali s istou nedôverou. Práve „temnota“ tesne pred návratom svetla bola najdesivejšia, pretože podľa ich viery dovoľovala najhlbším silám vstúpiť do nášho sveta. Potreba chrániť seba, svoju rodinu, dom, zvieratá pred temnými silami bola natoľko veľká, že vznikla tradícia obiet. Niekde sa piekli medové peniažky, inde sa tvorili sladkosti v tvare zvierat, prípadne sa na dvere vešali postavičky zo sušených plodov.
Tradícia ochrany domova bola natoľko silná, že postupne vstúpila aj do spomínaných kresťanských tradícií, len jej termín a „význam“ sa trošku upravil. Pridala sa aj vianočka a ďalšie symboly kresťanstva. Na dnešnú podobu si vianočné cukrovinky museli ešte pár storočí počkať. Napríklad cukor, škorica, klinčeky, vanilka, ale aj múka boli pre väčšinu obyvateľstva luxusným, ťažko či nedostupným tovarom. Jednoduchý ľud teda stavil na med, ktorý kombinoval so sušeným ovocím. Vianočné pečivo sa spočiatku neservírovalo na sviatočnom stole. Postavy ľudí sa umiestňovali na dvere domova, postavičky zvierat na vstup do chlieva. Deti potom rôzne druhy nosili aj do lesa, kde ich nechávali iným bytostiam, ochrancom lesa, rozvesené po stromoch.
Vianočné pečivo a cukrovinky súčasnosti rozhodne nie je potrebné predstavovať, pretože stačí privrieť oči a každý si vybavíme to naše obľúbené, vrátane chuti, vône, zážitku. Každá rodina má svoje tajné prísady a kombinácie.
Čo si však tohtoročné Vianoce urobiť napríklad jednoduchšie a zdravšie? Nejde o to zmeniť osvedčený recept (uznávame, že táto obeť by bola príliš vysoká), ale napríklad nerobiť dvojitú dávku, prípadne rozšíriť ponuku aj o zdravšie kusy. Alebo si zaobstarať praktické kuchynské potreby a pri pečení alebo zdobení si pomôcť inak. Napríklad s valčekmi Orion Wooden máte linecké alebo medovníčky rovno aj originálne nazdobené. Biskupský chlebíček potom pohodlne urobíte vo forme Orion Marissa.
Vianočné pečivo a cukrovinky sa vyvíjajú a podliehajú móde rovnako ako všetko ostatné. Posledné roky sa na trhu teda objavili úplne nové druhy, kombinácie aj prístupy. Niektoré rozhodne stoja za vyskúšanie. Treba si však uvedomiť, že napríklad pečivo z inej múky ako tej pšeničnej sa chová naozaj inak. Múka má jednoducho iné vlastnosti, preto nie vždy drží pohromade tak, ako by ste si predstavovali, prípadne drží všade inde ako pri sebe. Navyše sa nedá jeden druh múky vymeniť pomerovo za druhý. Pokiaľ nemáte teda skúsenosť, skúste piecť inak najskôr podľa už vyskúšaného postupu. Sami potom objavíte, čo vám vyhovuje najlepšie. Zaujímavým spestrením môže byť napríklad raw vianočné pečivo, ktoré často pracuje s orechmi, semenami a sušeným ovocím.