Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Váš košík je prázdny.
Grilovanie je obľúbenou súčasťou leta, ale ruku na srdce - koľkokrát sa po zjedení ťažkého mäsa cítite previnilo? Existuje vôbec zdravé grilovanie? Jasné, že áno! Stačí pár jednoduchých pravidiel a z každej grilovačky sa stane hostina, po ktorej sa budete cítiť dobre – fyzicky aj výživovo. Pozrieme sa na to, ako zdravo grilovať, čomu sa vyhnúť a čo určite zaradiť na tanier. Takže rozpáľte svoj gril a ideme na to!
Grilovanie samo o sebe nezdravé nie je. Problém je často v tom, čo grilujeme a akým spôsobom. Tučné mäso, údeniny, pripálený povrch, chemické podpaľovače alebo nadbytok umelých omáčok plných cukru a soli – to všetko preťažuje trávenie a telu príliš nesvedčí. Dobrou správou je, že stačia malé zmeny a zdravé grilovanie sa stane vašou novou letnou klasikou.
Tip SANITINO: Vynechajte chemické podpaľovače a prečítajte si, ako rozpáliť gril ľahko a efektívne.
Zabudnite na tučné klobásy a bôčik! Oveľa lepšou voľbou sú kuracie prsia alebo stehno, morčací plátok, bravčová panenka alebo napríklad ryby – ideálny je napríklad pstruh či losos. Ryby navyše obsahujú zdravé tuky, ktoré telo využíva efektívnejšie.
Vyhnite sa kupovaným marinádam plným cukru, soli a aditív. Pripravte si vlastnú marinádu z olivového oleja, citrónovej šťavy, byliniek, cesnaku a trochy medu alebo horčice. Marinovanie vytvára lepšiu chuť mäsa a taktiež znižuje tvorbu škodlivín pri opekaní.
Dbajte na správnu teplotu a čas grilovania
Grilujte radšej pomaly a na strednú teplotu. Spálené mäso totiž môže obsahovať karcinogénne látky. Používajte tácky na grilovanie alebo alobal, aby tuk nekvapkal priamo do ohňa.
Cuketa, baklažán, paprika, cibuľa, paradajky, kukurica alebo huby – to všetko chutí z grilu skvele! Pritom je príprava jednoduchá - stačí nakrájanú zeleninu pokvapkať olivovým olejom a ľahko osoliť alebo dochutiť bylinkami. Zelenina je ľahká, výživná a ideálna ako hlavný chod či príloha.
Namiesto bieleho pečiva skúste grilovanú zeleninu, celozrnný chlieb alebo napríklad šalát s jogurtovým dresingom. Zabudnite na majonézy, horčicu a kečupy – nahraďte ich domácimi dipmi z gréckeho jogurtu, byliniek a citrónu. Skvelý je aj dip z tvarohu, cesnaku a čerstvých byliniek.
Ingrediencie:
Postup:
Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, rozmarín a lisovaný cesnak. Potrite filety lososa a nechajte aspoň 30 minút odležať. Grilujte kožou dole cca 10 minút. Podávajte s bylinkovým dipom alebo šalátom z gréckeho jogurtu a zeleniny.
Ingrediencie:
Postup:
Nakrájajte papriku, baklažán, cuketu, cibuľu a tofu. Striedajte ingrediencie na špajli, pokvapkajte olivovým olejom a grilujte 8–10 minút zo všetkých strán. Podávajte s bylinkovým dipom alebo šalátom.
Ingrediencie:
Postup:
Kuracie prsia naložte do marinády z jogurtu, cesnaku a citrónovej šťavy. Nechajte aspoň 30 minút marinovať. Potom ugrilujte mäso, nakrájajte na plátky a zabaľte do pity s čerstvou zeleninou a domácim tzatziki (vytvoríte zmiešaním gréckeho jogurtu s nastrúhanou uhorkou, soľou, korením, kôprom a nasekanou mätou).
Zdravé grilovanie nie je o odriekaní. Je to spôsob, ako si užiť chute leta a zároveň podporiť svoje zdravie. Keď viete, ako zdravo grilovať, získate z každého sústa viac - energiu, chuť i radosť. A ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, mrknite na naše obľúbené recepty na gril - aj na záhradnom grile sa dajú robiť zázraky!