Preskočiť na hlavný obsah

Nový drez z nehrdzavejúcej ocele vyzerá vždy dokonale. Viete, ako sa o neho starať, aby vám vydržal čo najdlhšie? V článku sme sa pozreli na to, ako vyčistiť nový, ale aj dlhoročný nerezový drez.

Nerezové drezy sú v slovenských domácnostiach stále najčastejšie zastúpeným typom. Nie je sa čomu čudovať, sú neskutočne odolné voči vonkajším vplyvom a zároveň vyzerajú veľmi moderne. Avšak aj tak odolný materiál, akým je nehrdzavejúca oceľ, vyžaduje správne zaobchádzanie.

Nerezový drez má množstvo skvelých vlastností. Jedným z pozitív je aj lesklý vzhľad, ale ani ten pri bežnom používaní nemá šancu vydržať dlho. Zostávajú na ňom rôzne nečistoty, odtlačky prstov a predovšetkým mapy vodného kameňa. Pri vhodnej starostlivosti však môže vyzerať dobre, aj keď je jeho majiteľom vášnivý kuchár či kuchárka. Ako teda vyčistiť drez z nehrdzavejúcej ocele?

 

Drsné kefy? Ani vo sne!

Na čistenie povrchu z nehrdzavejúcej ocele rozhodne nepoužívajte nič, čo by ho mohlo poškriabať. Škrabance totiž vzniknú raz-dva a vy potom už len s ťažkosťami dosiahnete pôvodný žiarivý lesk. Ani na zaschnutú špinu a škvrny nepoužívajte drsnú stranu hubiek, nieto ešte drôtenky či kefy. Najlepšou voľbou je mäkká hubka či handrička, ideálne z mikrovlákna.

jak vyčistit dřez

 

Príliš veľa chémie

Nevhodné sú ďalej akékoľvek čističe s abrazívnymi účinkami – zabudnite teda na tekuté piesky, leštiace pasty a pod. Pôvodný lesk a farbu stratí nehrdzavejúca oceľ aj pri použití dezinfekčných a bieliacich prípravkov s chlórom, vyhýbajte sa preto aj im. Ani obyčajný prostriedok na riad nepreukáže príliš dobrú službu, po jeho použití je povrch síce zbavený nečistôt, ale zároveň plný šmúh. Odporúčame preto zakúpenie špeciálnych prípravkov, určených priamo na nehrdzavejúcu oceľ. Ich výhodou je to, že na povrchu drezu zanechajú film, ktorý ho v budúcnosti ochráni pred zaschnutými kvapkami. Vy, čo preferujete skôr prírodnejšie cesty, nemusíte mať strach. Máme pre vás niekoľko babských rád, s pomocou ktorých taktiež dosiahnete perfektný výsledok!

 

Čím vyčistiť kuchynský drez po domácky?

shutterstock_2052318158.jpg

Väčšinou stačí drez opláchnuť vodou a potom vyleštiť suchou handričkou. Ako ale zlikvidovať odolnejšie nečistoty? Siahnite po jednom z najužitočnejších pomocníkov pri upratovaní - octe. Ocot odmasťuje a zanecháva povrch lesklý, je preto na čistenie viac než vhodným kandidátom.

rozprašovača ho naneste na povrch drezu a nechajte chvíľu pôsobiť. Následne ošetrené povrchy dôkladne opláchnite a preleštite suchou jemnou tkaninou.

 

Druhým, rovnako účinným pomocníkom, je jedlá sóda. Drez navlhčite, posypte sódou a handričkou rozotrite. Po niekoľkých minútach ho dôkladne opláchnite a suchou handričkou vyleštite. V prípade, že je drez znečistený naozaj silne, spojte sily octu a jedlej sódy. Stačí skombinovať vyššie zmienené postupy: do drezu nasypte primerané množstvo jedlej sódy a starostlivo rozotrite vlhkou hubkou. Nezabudnite na horšie prístupné miesta v okolí odtoku a okolo vodovodnej batérie. Pomocou rozprašovača následne pridajte ocot a nechajte pôsobiť aspoň desať minút. Sóda pri styku s octom začne peniť - to je v poriadku, počas reakcie sa rozpúšťajú a narúšajú nečistoty. Nakoniec drez dôkladne opláchnite vodou, vytrite a vyleštite pomocou suchej utierky. Uvidíte, že bude žiariť ako nový!

 

Ako vyčistiť drez pomocou citróna

Nesmieme zabudnúť ani na citrón a jeho schopnosti. Na handričku nakvapkajte citrónovú šťavu a začnite s leštením. Citrón môžete tiež rozkrojiť a drez čistiť priamo s ním. V oboch prípadoch však nezabudnite túto prírodnú kyselinu dôkladne opláchnuť a drez následne vyleštiť do sucha. Prírodné postupy skrátka nesklamú!

TIP SANITINO: Skúšali ste niekedy v nerezovom dreze šúpať zemiaky? Je overené, že ich šupky so zemiakovým škrobom zbavujú povrch nečistôt. Potom drez klasicky opláchnite a vyleštite. Ide o veľmi jednoduchý postup, tak prečo ho neskúsiť?

Či už použijete kupované alebo po domácky vyrobené čističe na nerezový drez, nikdy nezabudnite na pravidelnosť. Kedykoľvek drez ušpiníte, je nutné ho umyť. Vďaka tomu bude váš drez vyzerať stále ako nový!

Súvisiace produkty

305,00 € s DPH
Skladom 4 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
310,50 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v utorok 2. 4.
hore