Preskočiť na hlavný obsah

Čo bude dnes k obedu alebo k večeri? To je otázka, ktorú si občas položí každý. Vyskúšajte recepty z rôznych kútov sveta, ktoré pre vás pripravila značka GROHE v spojení s profesionálnym kuchárom. Predstavujeme vám Sauce Atlas.
 

V dnešnom článku vám predstavíme novú oceňovanú kuchársku knihu spoločnosti GROHE so zameraním na udržateľnejšie a zdravšie varenie. Nájdete v nej 50 receptov z celého sveta. My sme pre vás na ukážku pripravili 4 recepty, ktoré si môžete vyskúšať.

Vydajte sa s nami na kulinársku cestu okolo sveta!

 

Sauce Atlas – kuchárska kniha plná omáčok a dipov

Udržateľnosť je pre spoločnosť GROHE veľmi dôležitá. Preto spojila svoje sily s autorským duom Mai-Lis Hellénius a Paul Svensson, aby spoločne vytvorili udržateľnejšie recepty zo všetkých kútov sveta.

V kuchárskej knihe Sauce Atlas nájdete 50 receptov na tie najlahodnejšie tradičné omáčky z 50 krajín v modernom poňatí – zdravšie, ľahšie a udržateľnejšie.

Kto za kuchárskou knihou stojí?

  • Mai-Lis Hellénius – profesorka preventívnej kardiológie na štokholmskom Inštitúte Karolinska.
  • Paul Svensson – švédsky šéfkuchár, ktorý varí podľa zero-waste princípov.
  • Spoločnosť GROHE – renomovaný výrobca sanitárnej keramiky, kvalitných drezov a kuchynských batérií. 

Sauce Atlas sa môže pochváliť ocenením Gourmand World Cookbook Awards 2022. A vy môžete túto kuchársku knihu získať ako darček pri nákupe vybraných modelov GROHE Blue Home, GROHE Blue ProfessionalGROHE Red. Pri nákupe týchto produktov navyše pošleme 4 € spoločnosti everwave, ktorá eliminuje množstvo plastov v oceánoch.

Mai-Lis Hellénius                      Paul Svensson

 

Recepty zo Sauce Atlas

Gräddsås zo Švédska

Slávne švédske mäsové guľôčky pozná naozaj každý. Tradične sa podávajú s varenými zemiakmi, sladkými brusnicami, kyslými uhorkami a jemnou krémovou omáčkou známou ako Gräddsås. A práve túto omáčku si môžete vyskúšať doma.

recept-gradsass.jpg

Ingrediencie na 4-6 porcií:

  • ½ jemne nasekanej cibule
  • 2 čajové lyžičky sušeného tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 2 polievkové lyžice repkového oleja
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 400 ml teľacieho vývaru
  • 300 ml smotany alebo ovsenej smotany
  • 200 ml ovseného mlieka
  • 2 polievkové lyžice želé alebo džemu z čiernych ríbezlí
  • 1-2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • soľ a biele korenie
  1. Rozpáľte olej na panvičke na strednom stupni. Zmiešajte bobkový list, tymian a cibuľu. Cibuľu nechajte zosklovatieť. Nesmie zhnednúť!
  2. Hneď ako je cibuľa mäkká a číra, prilejte na panvičku teľací vývar a cibuľu rozvarte. Do omáčky pridajte soľ a biele korenie.
  3. Na druhej panvičke zredukujte smotanu na polovičku.
  4. Potom pridajte do vývaru smotanu aj ovsené mlieko. Ochuťte omáčku pomocou želé z čiernych ríbezlí a sójovej omáčky. Prípadne podľa chuti pridajte soľ a biele korenie.  

 

Garam masala z Indie

Masala je korenie, ktoré sa používa naprieč indickými pokrmami. Môže mať mnoho podôb a príchutí – môže byť pikantné, ale tiež sladké; vyrobené z čerstvého alebo sušeného korenia. Najobľúbenejší je však Garam masala, ktorý si dnes pripravíme.

recept-garam masala.jpg

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 2 jemne nasekané strúčky cesnaku
  • 1 najemno nakrájaná cibuľa
  • 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 polievková lyžica ghí
  • 1 polievková lyžica korenia garam masala
  • 80 ml červenej alebo žltej šošovice
  • 1 polievková lyžica rajčinového pretlaku
  • 200 ml vody
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička soli
  • kôra z 1 limetky
  • šťava z ½ limetky
  • chilli podľa chuti (ak chcete pikantnú verziu)

Postup:

  1. Rozpáľte panvicu. Na ghí osmažte cesnak, cibuľu a zázvor domäkka.
  2. Pridajte korenie garam masala, šošovicu, rajčinový pretlak a vodu. Varte dohromady, dokiaľ šošovica nezmäkne.
  3. Nalejte kokosové mlieko. Pokračujte vo varení, kým nebude textúra omáčky krémová. 
  4. Dochuťte soľou, limetkovou kôrou a šťavou z limetky. Ak máte radšej pikantnú verziu, pridajte chilli podľa chuti. Ak je omáčka príliš hutná, narieďte ju vodou. 

 

Ajvar z Bosny a Hercegoviny

Ajvar je zeleninová omáčka, ktorá je v Balkánskych krajinách veľmi obľúbená. Receptúra ajvaru sa líši podľa regiónov. Niekde sa môžete stretnúť s čisto paprikovou pastou, inde je ajvar namiešaný s baklažánom. Obľúbená je aj verzia dochutená chilli papričkou. Poďte si tento recept plný vitamínov a antioxidantov pripraviť u vás doma!

recept-ajvar.jpg

Ingrediencie na 6-8 porcií:

  • 500 ml vody
  • 50 ml octu
  • 4 červené papriky (bez semienok, nakrájané na kúsky)
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 čajová lyžička soli
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 strúhaný cesnak
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Priveďte vodu a ocot k varu. Pridajte kúsky červenej papriky a varte niekoľko minút, kým nezmäknú.
  2. Papriky zmiešajte na inej panvici s medom, soľou, olejom, cesnakom a bobkovým listom. Všetko osmažte, kým nie sú ingrediencie mäkké.
  3. Zmes podávajte tak ako je alebo ju rozmixujte na hladkú omáčku. Dochuťte podľa chuti.  


Nuoc Cham z Vietnamu

Ak ste niekedy ochutnali vietnamskú jarnú rolku, je pravdepodobné, že ste ju namočili do omáčky Nuoc Cham. Táto obľúbená základná omáčka z vietnamských reštaurácií sa používa nielen na dochutenie závitkov, ale tiež k ďalším pokrmom ako je Bun Bo Nam Bo, polievka Pho Bo alebo chutné grilované mäso Bún Chá. Pripravte si ju doma tiež vy!

recept-nuoc cham.jpg

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 6 polievkových lyžíc vody
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • kôra z ½ limetky
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky
  • 1 jemne nasekaný strúžik cesnaku
  • ½ jemne nasekanej červenej chilli papričky

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady

Súvisiace produkty

1 306,48 € s DPH
Skladom 2 ks
Odosielame v pondelok 22. 4.
1 599,83 € s DPH
Skladom 10 ks
Odosielame v pondelok 22. 4.
1 840,27 € s DPH
Skladom 1 ks
Odosielame v pondelok 22. 4.
1 444,20 € s DPH
Expedícia obvykle do 180 dní.
1 569,78 € s DPH
Expedícia obvykle do 180 dní.
1 444,20 € s DPH
Expedícia obvykle do 180 dní.
hore