Preskočiť na hlavný obsah

Už vás omrzela vaňa v kúpeľni? Potrebujete vymeniť svoju dlhoročnú vaňu za sprchový kút, ale neviete, ako na to? Poradíme vám!

Ak ste sa aj vy rozhodli vymeniť leňošenie vo vani za rýchlejšiu očistu v podobe sprchy, určite uvažujete nad výmenou vane za sprchový kút. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať neriešiteľné, opak je pravdou. V dnešnom článku vám poradíme, na čo si dať pri takej rekonštrukcii pozor.

Dôvodov na výmenu vane za sprchový kút môže byť veľa. Relaxácia vo vani síce môže byť fajn, ale sprchový kút je oveľa praktickejšie riešenie nielen pre seniorov a osoby s telesným hendikepom. Navyše vám takáto zmena poskytne oveľa viac priestoru, ktorý môžete využiť napríklad na kúpeľňový nábytok, väčšie umývadlo alebo na vysnívanú práčku, prípadne sušičku.

 

Stavebné povolenie nie je potrebné

Určite vás pri takejto úprave napadne otázka, či je potrebné zariadiť si stavebné povolenie. Internet je síce studnica vedomostí, ale nie vždy práve presných. Pri výmene vane za sprchový kút nemusíte kontaktovať stavebný úrad. Nie je nutné ani stavebné povolenie, ani vypracovanie projektovej dokumentácie. Pokiaľ teda nemáte v pláne vo svojej staršej kúpeľni búrať celé jadro. V takom prípade je stavebné povolenie nevyhnutné.

 

Nie je to otázka niekoľkých minút

Výmena vane za sprchový kút nie je otázkou niekoľkých minút. Aj keď sa môže zdať, že ide iba o výmenu jednej veci za druhú, nie je to tak. Ľudia majú často pri výmene vane za sprchový kút prehnané očakávania - že sa to podarí za dva-tri dni, že nebudú potrebné väčšie zásahy do okolitého vybavenia, elektroinštalácie, rozvodov alebo do obkladov. A že na to nie je potrebné zavolať odborníka.

Medzi slovenskými domácimi majstrami sa nájde mnoho jednotlivcov, ktorí si s výmenou vane za sprchový kút poradia svojpomocne, ale je nutné mať na pamäti, že táto práca sa radí medzi tie najnáročnejšie. A sú k nej potrebné predchádzajúce skúsenosti s podobnými projektmi.

Pred rekonštrukciou uvažujte koncepčne. Presne si premyslite, aký má byť cieľový stav a podľa toho vyberajte sprchový kút. V prípade výmeny vane za sprchový kút je nutné zvážiť všetky okolnosti vrátane rozmerov a vhodného tvaru sprchového kúta.

sprchový kout

 

Aký sprchový kút zvoliť?

Pri modernizáciách starších kúpeľní sú obľúbené štvrťkruhové alebo štvorcové sprchové kúty s vaničkou, prípadne celé sprchové boxy. Moderné sú aj sprchové kúty na dlažbu, ale tie sa bohužiaľ nedajú inštalovať do každej kúpeľne. Ak túžite po elegantnom, čistom riešení, podobnom sprchovému kútu na dlažbu, zvoľte nízku sprchovú vaničku, ktorá takmer splýva s podlahou.

Viac informácií o tom, ako vybrať sprchový kút, sa dozviete v našom článku Ako vybrať sprchový kút.

Ako vymeniť vaňu za sprchový kút?

V prvom rade je potrebné zrevidovať odpady. Ak sú v kúpeľni už 20 rokov alebo viac, je dobré ich rovno vymeniť. Takto staré rúrky môžu byť značne zanesené vodným kameňom a voda by nimi odtekala naozaj pomaly.

 

Demontáž starej vane

Odstránenie starej vane nie je zložité, ale vzhľadom na veľkosť vane budete potrebovať minimálne dvoch silákov. Začnite s vyskrutkovaním sifónu a ak je vaňa postavená na podpornom múriku, odlepte spodný rad kachličiek, aby bola vaňa voľná. Potom ju stačí miernym páčivým pohybom nadvihnúť a vybrať. Ak pri demontáži nedôjde k poškodeniu vane, môže plniť svoj účel niekde inde.

Potom zbúrajte celý podporný múrik, osekajte obklady a demontujte ďalšie zariadenia, ktoré stoja v ceste novému sprchovému kútu. Na odstránenie pôvodnej dlažby a obkladov sa osvedčí obyčajné kladivo a ručný sekáč. Je ale nutné postupovať opatrne, aby ste nepoškodili steny alebo nenarušili keramiku na miestach mimo priestoru vášho budúceho sprchového kúta.

 

Inštalácia sprchového kúta

Pri inštalácii sprchového kúta sa najskôr zamerajte na montáž vaničky. Postup inštalácie sa bude líšiť aj podľa toho, či ju chcete umiestniť priamo na podlahu, podmurovať alebo umiestniť na nožičky.

Potom sa môžete vrhnúť na samotnú konštrukciu sprchového kúta. Tú najprv zmontujte a postavte ju na vaničku tak, aby bola vo vami požadovanej pozícii. V tomto kroku nezabudnite skontrolovať horizontálnu polohu pomocou vodováhy. Potom si obrysy konštrukcie obkreslite na stenu alebo na obklad obyčajnou ceruzkou a vyznačte si aj miesta na inštaláciu úchytov. Odložte konštrukciu na chvíľu bokom.

Vyvŕtajte na vyznačených miestach diery a potom profily priskrutkujte. Teraz je správny čas na utesnenie sprchového kúta – upevňovacie profily zaizolujte v spodnej časti silikónom, čím zabránite prieniku vody pod vaničku. Rovnako tak utesnite silikónom aj vonkajšiu líniu profilu – teda smerom do kúpeľne.

Potom môžete do vami pripravených profilov nasadiť sprchový kút. Nezabudnite opäť použiť vodováhu na správne vyváženie. Akonáhle je konštrukcia v správnej pozícii, môžete ju zaaretovať skrutkami s plastovou podložkou. Nebojte sa, nebudú kaziť estetický dojem z kúpeľne, pretože ich následne prekryjete plastovou čiapočkou.

Gratulujeme, inštaláciu sprchového kúta máte úspešne za sebou, ale zostávajú vám ešte dvere. Inštalácia sprchových dverí môže byť mierne odlišná podľa toho, či zvolíte dvere zalamovacie, pivotové alebo posuvné s pojazdmi. V hornej i spodnej časti konštrukcie nájdete pripravené otvory, do ktorých je potrebné namontovať potrebné príslušenstvo podľa typu dverí. Potom môžete do takto pripraveného kúta nasadiť dverné krídla a dole ich zaklapnúť pomocou plastových vodiacich prvkov.

Následne na miesta, určené na inštaláciu rukoväte, priložte priehľadnú plastovú podložku a rukoväť usaďte. Konštrukciu sprchového kúta zakryte tesniacou plastovou lištou – na jednoduchšiu manipuláciu môžete sklo potrieť mydlovou vodou. Nakoniec na lepšie zarovnanie na dvere nasaďte plastové magnetky a kút po jeho vonkajšom obvode utesnite silikónom – tým je montáž sprchového kúta na konci.

A ak máte radšej videonávody, tu je montážne video od českej značky RAVAK.

hore