Obsah vášho košíka
Váš košík je prázdny.
Aj keď máte doma umývačku riadu, okolo drezu sa budete točiť neustále – raz natočíte vodu do rýchlovarnej kanvice, inokedy v ňom umyjete veľký hrniec alebo ho napustíte vodou pri bežnom upratovaní kuchyne. Je preto veľmi dôležité správne si vybrať. Zamerajte sa na kvalitu, materiál, design a technické parametre.
Na trhu existuje mnoho typov drezov – napríklad jednodrez, dvojdrez, s pravým či ľavým odkvapom alebo bez odkvapu. Vybrať si môžete aj z mnohých tvarov. Najpredávanejšie sú hranaté drezy, ale pestrý výber nájdete aj medzi guľatými drezmi.
Dôležité je pri výbere zvážiť, či budete riad umývať ručne, koľko času chcete v kuchyni tráviť a v neposlednej rade aký typ drezu sa vám hodí ku kuchynskej linke.
Veľkosť drezu sa musí zhodovať s rozmermi šírky spodnej skrinky. Jedine tak do nej namontujete drez pohodlne, bez toho, aby ste ju museli upravovať a rezať. Do spodnej skrinky sa musia vojsť všetky vaničky drezu.
Hĺbka drezu je veľmi dôležitá. Ideálna je 19-20 cm, avšak záleží na tom, či ste mladý bezdetný pár alebo veľká rodina s malými deťmi. Ak často a radi varíte vo veľkých hrncoch, na plytší drez zabudnite, pretože sa u neho budete s umývaním veľkého riadu trápiť.
Neviete, do akej výšky drez umiestniť? Ak ste výškovo nesúrodý pár, prispôsobte výšku zasadenia drezu podľa toho, kto bude v kuchyni najčastejšie. Mal by dlaňami dočiahnuť na dno drezu, bez toho, aby sa musel hrbiť alebo predkláňať. Inak ho po dlhšom čase strávenom pri dreze bude bolieť chrbát.
Sú stále najpredávanejšie a najrozšírenejšie.
Pri výbere si však dajte pozor, aby ste si vybrali dobre. Nízka cena väčšinou odpovedá kvalite Hľadajte 18/10 chrómniklovú potravinársku oceľ odolnú voči korózii.
Pozor dajte aj pri výbere hrúbky nerezu. Čím hrubšie steny drezu, tým hlbší drez je možné vyrobiť. Najkvalitnejšie drezy sú vyrobené z nerezu o hrúbke 1,2 mm. Štandardné drezy sú vyrobené z nerezu o sile 0,6 mm. Slabšiemu materiálu – 0,3 až 0,4 mm, sa radšej vyhnite. Drez sa totiž veľmi skoro poškodí.
Výhody a nevýhody nerezového drezu:
Cenová dostupnosť
Nižšia odolnosť voči odreninám a ryhám
Odolnosť voči korózii a mechanickým vplyvom
Ľahká údržba
Univerzálnosť
Granitové drezy sú vyrobené z 80 % drvenej žuly, 15 % akrylátového spojiva a 5 % farbiva. Sú veľmi kvalitné, vydržia aj náročné podmienky a vyrábajú sa v mnohých farebných variantoch. Ak teda hľadáte trochu niečo iné, ako je klasický drez z nerezu, vyberte si granitový.
Výhody a nevýhody granitového drezu:
Pestrý výber farebných variant
Nižšia odolnosť voči agresívnym chemickým látkam
Odolnosť voči vysokým teplotám (až 1000 stupňov Celzia)
Zachytávanie nečistôt
Odolnosť voči farebným škvrnám
Drezy z tectonitu sú lacnejším variantom granitových drezov. Svoje miesto na trhu si však zaslúžia.
Tectonite je špeciálny materiál vyrobený z SMC (Sheet Molding Compound). Je zmesou polyesterových živíc a ďalších komponentov vystužených sklenými vláknami
Výhody a nevýhody tectonitového drezu:
Atraktívny vzhľad
Nižšia odolnosť voči agresívnym chemickým látkam
Pevnosť, odolnosť voči vyšším teplotám
Zachytávanie nečistôt
Odolnosť voči poškrabaniu
Vyrobené zo 100 % recyklovateľného materiálu
Pozrite sa a našu ponuku kuchynských drezov a vyberte si podľa svojich predstáv. Špecializujeme sa na popredných svetových výrobcov – napríklad Franke.