Preskočiť na hlavný obsah

Dom & Záhrada – rady a tipy

  • Apríl na záhrade: prvé kosenie trávnika, strihanie stromov a výsadba zeleniny

    Apríl na záhrade: prvé kosenie trávnika, strihanie stromov a výsadba zeleniny

    Konečne začala jar, čo pre milovníkov záhradníčenia znamená jednu dobrú a jednu zlú správu. Tou dobrou správou je to, že prvýkrát uvidíte plody svojej usilovnej práce. V apríli kvitnú prvosienky, magnólie, horce a rané rododendrony. Dozrieva už aj prvá zelenina, napríklad rebarbora, šalát alebo rukola. To je skvelá motivácia, pretože potom je tu druhá strana mince – v apríli je na záhradke veľa práce. Záhradník musí mať aj trochu šťastia, pretože počasie je nevyspytateľné. Poďme sa pozrieť na zoznam všetkých činností, ktoré by sme v mesiaci apríl mali na záhradke zvládnuť. 
     

    ČÍTAŤ VIAC
  • Rekuperácia: čo to je a prečo rekuperáciu obstarať do domu?

    Rekuperácia: čo to je a prečo rekuperáciu obstarať do domu?

    V lete všetci radi otvárame okná dokorán, v zime sa do toho nechce skoro nikomu. Vetranie je ale dôležité celoročne. Nejde len o výmenu vydýchaného vzduchu za čerstvý, vetraním je možné regulovať vlhkosť vzduchu a predchádzať tak možným plesniam. Nie náhodou sa v zime darí vírusom o toľko lepšie než v lete – môžu sa usadzovať v miestnostiach, kde je teplo a vlhko, a kde zástupcovia druhu homo sapiens trávia nepomerne viac času. 
     

    ČÍTAŤ VIAC
  • Vybavenie dielne alebo čo by nemalo v žiadnej dielni chýbať

    Vybavenie dielne alebo čo by nemalo v žiadnej dielni chýbať

    Niekto svoju dielňu vrátane vybavenia zdedí po otcovi či dedovi, iný si ju musí vytvoriť z gruntu sám. Pre mnohých je dielňa vysnívaným miestom, kde nejde len o vytváranie a opravovanie vecí, ale tiež o relaxáciu a duševnú hygienu. Zvuk píly alebo vŕtačky pôsobí lepšie než relaxačné CD indických mudrcov sľubujúce otvorenie srdcových čakier. Len je potrebné s nástrojmi zachádzať šikovne, aby ste nenašli cestu do vnútra vášho tela trochu iných spôsobom, pomerne bolestivým.

    ČÍTAŤ VIAC
  • Zazimovanie záhrady a ošetrenie nábytku pred zimou

    Zazimovanie záhrady a ošetrenie nábytku pred zimou

    Ak máte k dispozícii vonkajšie elektrické spotrebiče, môžete si sezónu posedenia na záhrade pekne predĺžiť. Ale okolo októbra a novembra už naozaj nevládne vľúdne počasie a je nutné pripraviť záhradu na zimu. Prichádza obdobie mrazu, inverzie, plieskaníc, snehu, dažďa a blata. A to všetko škodí vášmu trávniku aj záhradného nábytku. Preto sme pripravili článok, kde popíšeme ako na zazimovanie záhrady, konkrétne ako zazimovať trávnik a ako ošetriť drevený záhradný nábytok.  

    ČÍTAŤ VIAC
  • Starostlivosť o trávnik na jeseň: základné tipy a triky

    Starostlivosť o trávnik na jeseň: základné tipy a triky

    Na konci leta vyzerá trávnik trošku zúbožene. Horúce a spravidla suché slovenské leto nie je pre zelený povrch našej záhrady najpriaznivejším obdobím. Okrem vplyvu slniečka sa na podobe trávnika podpisuje aj to, že cez leto sa po ňom stúpalo vo veľkom – časté grilovačky, návštevy priateľov a detské hry k letu neodmysliteľne patria, ale pre trávnik je to záťaž.

    ČÍTAŤ VIAC
  • Značenie náradia DeWALT

    Značenie náradia DeWALT

    V dnešnom článku sa pozrieme na značenie súprav aku náradia značky DeWalt. Americký výrobca má svoj vlastný systém značenia produktov pomocou kódov s dĺžkou 6-10 znakov. V spleti čísiel a písmen sa na prvý pohľad zákazník ťažko zorientuje, preto pre väčší prehľad prinášame vysvetlenie kategorizácie náradia značky DeWalt.  
     

    ČÍTAŤ VIAC
hore